Във връзка с постъпили запитвания предоставяме на вашето внимание законовите текстове по които следва да извършите санирането на фасадата и извършването на спешен ремонт на стена на кооперация собствениците.

Ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части или подмяна на общи инсталации и оборудване.

15 коментара за “Ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части или подмяна на общи инсталации и оборудване

 1. Здравейте,през почивните дни беше извършено пренареждане на паветата по отсечката на ул.Сердика между Цар Симеон и Екзарх Йосиф. Бих искала да зная кога ще бъде поправена дупката в паветата на частта по ул.Сердика между Цар Симеон и Струма.

 2. Здравейте,
  Живея на ул.Искър 16Б, 5 етаж, ап 27. От няколко дни собствениците на приземния етаж правят ремонт. Притесненията са ми свързани с факта, че от вчера цялата сграда се тресе от ремонта. Не знам какъв ремонт правят, но се притеснявам да не рухне кооперацията. Тя е доста стара и ако се бутат неправилните стени, е възможно да има срутвания.
  Моля за проверка на мястото на ремонта.

 3. Здравейте,
  На тротоара по контура на фасадата на ул. Сердика№26 се появиха четири табла. Приличат на табла на ЧЕЗ, но силно се съмнявам и четирите да принадлежат на тази компания.
  Как да се провери чия собственост са таблата? Дали имат разрешения за монтаж? Ако не, кой и кога ще ги демонтира?
  Благодаря Ви предварително
  Славена Недева-Антонова, живуща на ул. Сердика №26, ап.1
  тел. за контакт +359 888211838

  • Уважаема госпожо Антонова,
   Сигналът Ви е препратен по компетентност към експерт от съответния ресор в администрацията.
   Очаквайте отговор от нас!

 4. Здравейте,

  Има ли яснота кога ще бъде ремонтирана ул. “Искър“ – отсечката от бул. “Васил Левски“ до ул. „Георги С. Раковски“?

  Състоянието ѝ е плачевно, невъзможно е да се върви по тротоара вече. Останалите отсечки на ул. „Искър“ бяха ремонтирани през годините, неремонтиран остана само този участък.

  Благодаря.

  • Здравейте,

   Относно Ваше запитване за предстоящ ремонт на тротоарната настилка по ул. „Искър“ Ви уведомяваме, че р-н „Оборище” осъществява дългосрочна програма за ремонт на пътните и тротоарни настилки. Споменатата част от улицата м/у ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“ е включена за ремонт, който се осъществява по етапно, като се одобрява от Столична община и е съобразен с финансовите ни възможности. Повдигнатият от Вас въпрос е актуален за повечето улици в района и СО се стреми да реши този наболял въпрос в най-кратките възможни срокове.

   Успешен ден!

 5. След подаден сигнал с номер СОА17-КЦ51-20251 в портала на „Столична Община“ ми беше отговорено следното.

  „Възлагането на ремонтните работи се извършва по предложение на районните администрации, съобразно утвърдените финансови средства за съответната бюджетна година. Посоченият участък от тротоарната настилка на ул. „Шипка“ ще бъде предложен за включване в програмата за текущ ремонт на район „Оборище“.“

  Моля да ми отговорите кога са предвидени като срокове за извършване въпросните „ремонтни работи“ касаещи въпросния участък на улица Шипка.

  Връзка към сигнала. https://call.sofia.bg/bg/Signal/Details/53411

  Благодаря предварително.

  P.S. Оправете си формата за коментар при натискане на бутон „п“ излиза диалогов прозорец за принтиране.

  • Уважаеми г-н Йорданов,

   Относно запитване за предстоящ ремонт Ви уведомяваме, че споменатата улицата между бул. „Евлоги Георгиев“ и „Асен Златаров“ също е включена в дългосрочната програма за ремонт на пътните и тротоарни настилки. Този ремонт се осъществява по етапно, като се одобрява от Столична община и е съобразен с финансовите ни възможности.

   Успешен ден!

   • Тоест срокове няма. Може да е след месец , година, две години, десет години? Правилно ли разбирам?

 6. Здравейте,
  Във връзка с ремонта на ул. Кракра (пред ритуалната зала) искам да Ви информирам, че обектът няма информационни табели откъм ул. Янко Сакъзов. Също така от никъде няма осигурен безопасен път за пешеходци, по който да се стига до залата.
  Имайте предвид, че залата е действаща и има насрочени сватби всеки ден от седмицата. Също така е единственото място за цяла София, в което се правят записвания за граждански брак – човекопотока е голям. Аз днес лично ходих до там и трябваше да координирам придвижването си с камиони и друга строителна техника. Интересно ми е булките и всички роднини, от къде следва да минат?
  Кога ще се вземат мерки за това – да се осигури безопасен път за ползвателите на залите? ако трябва насочете ме към кой да се обърна. Пиша тук, защото на телефона на контрол по строителството никой не отговаря.
  Успешен ден,
  арх. Вилиана Цокова
  тел. за контакт +359 887 727 492

  P.S. Оправете си формата за коментар при натискане на бутон „п“ излиза диалогов прозорец за принтиране.

 7. Здравейте,

  Живеем на Мария Луиза, централна улица, но сградата ни не е паметник на културата.
  Мазилката отвън, на нашия апартамент е оголена, и сме на тухли само. Искам да положа мазилка отвън, само за нашия апартамент.
  Какви са условията да го направя? Трябва ли ми разрешение от Общината за това? Какви изисквания има към ремонта? Трябва ли да е еднакъв цвета, като на сградата, или поне малко да се доближава?
  Искам да оправя моята част от външната страна на моя апартамент, тъй като и остатъците от нея представляват опасност за преминаващите отдолу хора.

  Моля за отговор.
  Веселин

  • Уважаеми г-н Василев,

   Запитването Ви трябва да се адресира към архитектурния отдел на общината за отговор и становище по отношение на условията за ремонта, разрешение и изискванията към него.

   Успешен ден!

 8. Здравейте,
  Съседът ми на ул. Георги Бенковски 45 е качил десетина кубика дърва на обща тераса и ги е подредил плътно върху сравнително малък участък. Терасата е обща и той няма разрешение от останалите съсобственици. Терасата е построена през 1927 година, железобетонна конструкция, неподържана, оголени железа, пукнатини, липсва и хидроизолащия. Единствено през нея има достъп до имота ми 2 самостоятелни етажа и таванска стая. Стълбата към тази тераса е с широчина 70 см.
  Моля да ми отговорите на следните въпроси:
  1. Кой може да нареди предписание за премахване на опасния товар върху терасата ?
  2. Кой може да нареди предписание за увеличаване на широчината на стълбата в размер отговарящ на съвременните стандарти на ЗУТ? При стихийни бедствия, пожари и др. какво би станало с хората живеещи в имота?

 9. На улица „Веслец“ №24, от жилищната кооперация падат 15 сантиметрови парчета фриз и мазилка. За малко да паднат върху преминаващи по тротоара гражданки. От години собствениците нехаят за външния вид на сградата и застрашават живота и здравето на хората.
  Моля да се направи проверка на място и да се направи предписание за отремонтиране на опасните участъци и реновиране на мазилката по фасадата.

  • Във връзка със сигнал вх.№ РОБ18-ЕВ00-2/ 02.01.2018г., получен по електронна поща на СО-район „Оборище“ за падащи парчета от мазилка и фриз от фасада на сграда, находяща се на административен адрес ул.“Веслец“ № 24, гр.София, Ви информирам, че общинската администрация е предприела действия по случая и е направила писмено запитване до Началника на Отдел „Общински приходи“- „Оборище“ за установяване на собствеността в цитираната сграда.
   След получаване на отговор, ще бъдат предприети последващи действия, съгласно изискванията и разпоредбите на Закона за устройство на територията /ЗУТ/, като за тях ще бъдат уведомени всички заинтересовани страни по случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *