Процедурите по премахване на растителност в собствен имот и в двора на етажна собственост се провеждат при условията на Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на Столичната община съгласно чл. 48, ал. 3.

За извършване на административната услуга се заплаща такса, която се  внася при представяне на искането. Съгласно НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА, за изготвяне на експертно становище за дълготрайната растителност до 5 /пет/ броя дървета, стойността на обикновената поръчка е 36,00лв. с ДДС, а експресна поръчка е 72,00 лв. За издаване на разрешение за кастрене или премахване на растителност в обществени терени, в частни терени и при ново строителство  таксата на  обикновената поръчка е 36,00лв. с ДДС, а експресна поръчка е 72,00 лв.

 

 

 

18 коментара за “Процедура по премахване на растителност и в дворна част на етажна собственост.

 1. Здравейте! Преди няколко месеца направих запитване във връзка с дървесна растителност на ул. „Алеко Константинов“. Става въпрос за дървета, разположени на тротоарната част, т.е. общинска собственост, които обаче се нуждаят от кастрене. Короната им е толкова пораснала, че клоните буквално рушат мазилката на кооперацията, в която живея. Няколко от прозорците ни са неизползваеми, тъй като клоните пречат да се отворят. От горната наредба и от вашето съобщение не успях да се ориентирам чий ангажимент е кастренето. Трябва ли да искаме разрешение, ако го направим ние, че и да платим за това?

  • Здравейте,
   Запитването Ви публикувано в сайта на района е заведено с вх.№ РОБ16-ЕВ00-54/ 12.08.2016 г., тел. за справка 815-76-25.
   Очаквайте експертен отговор на имейла, който сте дала в сайта, както и на хартиен носител към номера на преписката.

   Усмихнат ден!

 2. Благодаря Ви! Успешен ден!

 3. Уважаеми Дами и Господа,

  Пиша настоящето писмо във връзка с премахването на растителност (един бор) от вътрешен двор, находящ се на бул. Дондуков 57, който доколкото знам е общинска собственост.
  Борът е станал доста висок и има клони само от едната страна, което води до неговото накланяне към блока, особено през зимата, когато по клоните се натрупа сняг.
  Според мен това е доста опасно, тъй като има възможност да падне.
  Надявам се да има специалистти, които да го прегледат и да изразят становището си относно премахването му.
  Разчитам на Вашата компетентност и своевременна намеса.

  С уважение,
  Василка Великова

 4. Здравейте,

  На 12.09.2016 изратих изпратих молба по имейл за премахване на опасна дървесна растителност в района на ул. Русалка.

  Знаете ли какво е развитието й?

  Превадрително Ви благодаря.

  • Уважаеми господин Маринов,
   Молбата Ви е заведена в деловодството за отговор по компетентнос към експерт-екология.
   Наемаме се да открием причините за забавянето и да Ви изпратим бърз отговор.

 5. от края на месец март

  Von: Tonev Antoniy [Antoniy.Tonev@UniCreditGroup.BG]

  Gesendet: Mittwoch, 23. März 2016 08:54

  An: v.vlahov@so-oborishte.com

  Cc: tonev@freenet.de

  Betreff: екология

  Anlagen: 20160322_181217_resized.jpg; 20160322_181220_resized.jpg; 20160322_181223_resized.jpg

  На вниманието на г-н Витан Влахов – началник отдел – Инженерна инфраструктура, благоустройство и екология

  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВЛАХОВ,

  Живея в къща с прилежащ двор на адрес: бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“ 112,

  (през една къща от XVII-та Поликлиника).

  Къщата е четириетажна, собственици са 4 фамилии.

  В двора, който по закон е общ, съобразно общите идеални части на имота,

  се намира и едно дърво – 80-годишна череша, чийто ствол вече е почти изгнил,

  силно наклонен към стената на къщата и клоните му опират и стържат в мазилката.

  Въпреки частичните подрязвания, при една по-силна буря, съществува голяма вероятност,

  дървото да бъде изтръгнато от гнилите му вече корени и да рухне върху сградата, респ.

  върху прозорците и остъклените площи на верандите на първия и втория етаж.

  Междувременно наклоненото към къщата дърво е скъсало и свалило и съответните

  улуци от терасата на третия етаж.

  (Прилагам снимки на въпросното дърво)

  Моля за Вашия съвет, респ. указания, как следва да постъпим като собственици, за да може

  това изгнило дърво да бъде премахнато и потенциалната опасност, която то създава – отстранена.

  Благодаря Ви предварително за евентуалния отговор.

  С уважение

  –––––––––––––-

  Антоний Тонев

  бул. Евлоги и Христо Георгиеви 112
  mailto: tonev@freenet.de

 6. През пролетта на 2014г. беше извършено кастрене на короните на дърветата и остана само стеблото, по тротоарите на ул. „Сан Стефано“ в участъка между улиците „Шипка“ и „Оборище“, както и на дървета по тротоарите на улица „Велико Търново“. От тогава 8 дървета на ул.“Сан Стефано“ в участъка между улиците „Шипка“ и „Велико Търново“ , 3 дървета на ул“Велико Търново“ на ъгъла с ул.“Сан Стефано“ и 3 дървета на ъгъла с ул.“Васил Априлов“ тотално са изсъхнали. Вече 3 години не се предприемат никакви действия от компетентните органи. Моля за незабавни действия за тяхното отстраняване, за да не пострада някой фатално и за предприемане на съответните действия за залесяване, през есента. Надявам се на своевременни действия от ваша страна. С уважение: Катерина Малеева

 7. На 30.05.17г. чух резачка в съседния двор ул.Алеко Константинов 22.Оказа се че,Динчо от ап.1 и от 4 и 8ап.искат да отрежат две джанки за да си направят естакада до вътрешният им двор за паркинг.Преди доста години между двата имота имаше тухлена ограда,която те събориха и поставиха телена мрежа,като отнеха 30-40см.от нашия двор.Така нашите джанки отидоха в тяхното пространство и сега искат да ги отрежат,защото е тясно за коли,бусове и камиони може би.Същия ден извиках полиция и същия този Динчо излъга най-нагло,че само си почистват двора.Когато му казах че ще се оплача а кмета на общината и на полицията,той отвърна,че не му пука и ще ги оправи.Предупредиха го да не реже плодните дръвчета до изясняване на проблема от общината.Преди около 7 години пак се опитаха,но професор Попов от 5 ап. се оплака и ги спряхя.Той почина.но синът му Мирослав Попов също е против и днес се е оплакал до Столична община.Ние искаме само да предотвратим отсичането на плодните ни дръвчета,а от другата страна да си строят и летище ако искат.Макар че и други живущи там са против а и на входа има енерго разпределително табло и висок метален стълб за района които ще трябва да се премахнат.Нкои хора мислят че,всичко им е позволено.Моля ви да вземете бързи мерки срещу тези наглеци.С уважение:/ Урумов /

 8. Здравейте,
  На 15.05.2017 год.разгаварях с г-жа Николова от отдел“Екология“ на район Оборище,във връзка с подрязване на храсти и окастряне на един голям люляк на ул.Черковна 73,както и подрязване на жив плет по протежение на ул.Султан Тепе/Черковна и Буная ,които е обрасъл така,че не може да се минава по тротоара.След няколко дни г-жа Николова дойде на място,направи оглед и каза,че ще го възложи.След това наколко пъти разговарях с нея и тя ми обясни,че е необходимо технологично време,метеорологични условия и т.н,но му увери ,че в началото на м.юни дейността ще бъде извършена.Днес е 21- ви юни,но нищо не е предприето,а тъй като гореспоменатата растителност пречи наблюдавам,че хората кършат клони и хвърлят по тротоара.
  Моля за съвет и съдействие.

  • Уважаема г-жо Симова,

   Уведомявам Ви, че дейностите по поддръжка на зелените площи в междублокови пространства на територията на района, се извършват от фирма – изпълнител, като възлагането на конкретните дейности се осъществява с месечни манипулационни планове. Резитбата на живия плет по ул. „Султан тепе“ и ул. „Черковна“ е възложена за настоящия месец юни. Никой от служителите на районната администрация не се е ангажирал с определяне на точен ден на извършването на резитбата, тъй като изпълнението на дейностите по месечния манипулационен план е съобразно приоритетите и метеорологичните условия. Информирам Ви, че описания жив плет към настоящия момент е оформен и не възпрепятства свободното преминаване на граждани по тротоара.

   Елена Николова

   • Уважаема г- жа Николова,
    Благодаря за съдействието,съседи ми съобщиха,че живият плет на споменатото от Вас място е оформен,за което още веднаж Ви благодаря.Разочарована съм,че всъщност пред входа ,в които живея,за което най- много настоявах ,въпросният люляк и храсти са в състоянието ,в което бяха.Надявам се да бъде намерена възможност и на това място да бъде извършена резитба.
    С уважение.
    Юлия Симова

 9. Здравейте,

  В края на м. Октомври 2016 получих следното писмо, но окастрянето още не е извършено.
  Моля Ви за информация кога се очаква да стане.

  Предварително Ви благодаря,
  Александър Маринов

  „УВАЖАЕМИ Г -Н МАРИНОВ,

  Във връзка с Ваше писмо с вх. No РОБ 16-БД00-245/13.09.2016 г. е изготвено

  експертно становище за състоянието на един брой дърво, растящо на тротоара пред имота

  Ви на адрес ул. „Русалка“ No 17. Становището и копие от молбата Ви са изпратени към

  Дирекция „Зелена система“ Столична община за издаване от тях на разрешение и

  възлагане извършването на резитба на дървото.

  Копие от документацията Ви изпращаме приложено.

  ……“

  • Уважаеми г-н Маринов,

   Съгласно правомощията си районната администрация е изготвила експертно становище за състоянието на растителността на ул. „Русалка“, в участъка от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до ул. „Богдан“, включително на растящата пред № 17 липа. Преписката е изпратена до Дирекция „Зелена система“ към Столична община, в чиито правомощия е поддръжката на алейната дървесна растителност /по тротоарите/ на територията на града. За предприетите от район „Оборище“ действия, във връзка с Вашата Молба, сте писмено уведомен с писма №№РОБ16-КЦ51-228/21.09.16 г. и РОБ16-КЦ01-245/2/17.10.17 г. Във връзка с поредното Ваше писмо, постъпило в районната администрация на 29.06.2017 г., район „Оборище“ ще предприеме съответните законосъобразни действия, за които отново ще бъдете писмено уведомен, в законоустановения срок.

   Успешен ден!

 10. Здравейте,

  (В тази форма с буквата П има проблем – при натискане на клавиша се отваря формата за принтиране на сигнала. Моля, оправете я.)
  След вчерашния инцидент с паднало дърво в район Оборище (01.08.2017) бих желал да ви обърна внимание за опасни дървета по ул. Мърфи (от бул. „Мадрид“ в посока бул. „Ген Данаил Николаев“). Едно голямо, изсъхнало и наклонено настрани дърво е особено опасно. Намира се в неросредствена близост до детското отделение на 17-та поликлиника, където ежедневно минават майки с деца. Отделно, по протежението на улицата има няколко други дървета с изсъхнали клони, които при силен вятър биха се счупили и наранили някого.
  Моля вземете мерки по изсичане и/или подкастране на тези дървета, за да не пострадат невинни граждани.

  Благодаря ви предварително.

 11. Здравейте,
  пиша по повод 3 опасни дървета- тополи, находящи се дворното пространство на кооперацията на бул.Мадрид 34, с вход откъм улица Васил Друмев. Въпросните дървета са с височина над 6 етажна сграда, не се поддържат, не се кастрят и представляват непосредствена опасност за живота и здравето на живущите наоколо и преминаващите по улицата. Срещу този двор и тези дървета се намира детска градина, сами може да се досетите каква трагедия би могла да се случи ако някое от дърветата падне в посока детското заведение.
  Моля да извършите проверка, върху чия земя- общинска, държавна или частна се нахождат тези тополи и да използвате всички законови механизми за да се премахнат тези опасни дървета.

 12. Здравейте!

  Бих искал да Ви информирам за изгнило дърво на ул. „Кракра“. Координати: https://goo.gl/maps/wNpVFP3uME92

  Поздрави!

  • Здравейте,
   Извършена е проверка на територията на района за опасни и паднали дървета. За повече информация може да се обърнете директно към еколог от администрацията ни:
   Гл. експерт-екология-Елена Николова, тел:02/815 76 47, е-mail:e.nikolova@so-oborishte.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *